vrijdag 19 juli 2013

7 mnd na operatie: blessure...


Helaas liep Tazu weer op 3 poten :(
 
Begin juli een klein fietstochtje gemaakt van maar liefst 5 minuten. Daarna mee gaan wandelen. Onderweg bedacht Tazu dat hij rondjes ging tollen. De belasting van deze dag leidde 's avonds tot een hond die op 3 poten liep.
In het kort: direct naar eigen dierenarts; naar orthopeed week later; geen gescheurde meniscus maar mogelijk wel geïrriteerd of gewrichtskapsel wat geïrriteerd is. Bewegelijkheid knie normaal, dus geen verprutsing van de TTA operatie. Injectie in de knie gehad. Hieronder lees je de volledige versie.


Begin juli is Tazu nog naar de chiropraktor geweest om een aantal zaken 'recht te zetten'. Bij de fysio was nl. gezegd dat hij bij bepaalde strekking veel weerstand had, waardoor ze mss wel andere problemen verdacht met heup ofzo. Bij de chiropraktor lijkt daarvoor de reden gevonden; zijn bekken en SI gewricht zijn losgemaakt. Vorige keer was dat ook zo herinner ik me, het eenzijdig belasten zorgt toch voor compensatie elders in het lichaam.

Ik was al bezig met trapjes lopen, cavaletti's lopen over boomstammen, elastiek om knie of lopen door hoog gras (goed voor optillen achterpoten). Geen klachten met deze oefeningen. 2 keer 5 minuten gefietst voor mijn vakantie. Daar leek hij wel spierpijn van te hebben (stijver volgende dag bij opstarten).

Paar dagen na de chiropraktor weer vol goede moed training opgepakt. Na de korte fietstocht mee wandelen en toen heeft hij paar rondjes om zijn as getold/rondjes gedraaid. Paar uur daarna helaas mank lopen, poot omhoog houden. Er bleek ook stukje voetzool geschaafd (roze zichtbaar), dus ik hoopte dat dat het was.
Geen fietsen meer gedaan om te laten herstellen. Paar dagen later was voetzool niet meer roze, dus laten zwemmen. Na wandeling slapen en opstaan en direct niet meer op poot staan.

Ik begin toch te denken dat de knie heftige belasting niet aan kan.

Er helemaal niet op staan is niet goed, dus direct naar eigen dierenarts gegaan. Foto's gemaakt en pijnstilling mee. Eigen dierenarts constateerde vocht in knie en vond bewegelijkheid in gewricht niet normaal. Foto's gemaild naar orthopeed, maar deze zag niets bijzonders op de foto. Dus met pijnstillers naar huis en een week later een afspraak gemaakt bij orthopeed.

Bij de orthopeed ging Tazu gewoon met staart omhoog naar binnen, heel knap vind ik dat. Hij is wel enorm pieperig tijdens het onderzoek, maar het lukt allemaal. Ik ben trots op hem. De bewegelijkheid is conform een TTA of TPLO geopereerde knie, dus dat is niet afwijkend; hij heeft een goede range of motion zoals ze zeggen. Vocht zat er in de knie, is opgestuurd ter controle (was beetje troebel).
Gescheurde meniscus is het niet; want Tazu liep één dag na de 3-poten alweer op zijn poot, zij het wel wat beperkt. Het kan wel een geïrriteerde meniscus zijn door de blessure. Het gewrichtskapsel kan ook geïrriteerd zijn, wat ontlasten door pijn veroorzaakt. Omdat het mogelijk is dat dit al sluimerend aanwezig was (omdat ik geen 100% belasting van die poot had), is die overbelasting sneller ontstaan. In overleg besloten om nu te kiezen voor injectie met corticosteroïden, omdat soms het gewrichtskapsel geïrriteerd blijft en pijnstillers het niet tot rust kunnen brengen.
Uiteraard is de injectie onder een roesje gegeven. Er is toen ook vocht uit de knie gehaald wat wordt opgestuurd.
De orthopeed heeft veel tijd voor ons genomen om alles uit te leggen, dat is heel fijn.
Laten we hopen dat we nu weer in een stijgende lijn vooruit gaan....

Ik vond nog een interessante uitleg (humaan) over cortico-injectie en werking.

4 opmerkingen:

  1. Waardeloos zeg.Ik vol je Blog,omdat Storm onze Saarlooswolfhond in maart is geopereerd.Dat verliep gelukkig allemaal veel beter.Helaas is bij hem nu de andere knie aan de buurt.
    Wens je veel sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je... Wil je wat vertellen over Storm? Wat voor operatie heeft hij gehad? Hij heeft hem dus na zijn operatie goed belast? Is de andere knie ook door een blessure gekomen? Doe je de tweede knie weer dezelfde operatie? succes!

      Verwijderen
  2. Storm heeft een TPLO operatie gehad links.Die poot was al heel lang een drame,maar elke keer kwam hij er weer doorheen.Dan liep hij weer maanden goed.Maar periodes werden steeds korter.Tot hij keertje een zoon tot de orde riep en achterop zijn poten stond.Of eigenlijk op de slechte alleen en het dus helemaal gebeurt was.
    Door de pijn was hij veel op zijn voorhand gaan doen en achter waren dus niet veel spieren over.

    Kruisband bleek tijdens operatie idd bijna door te zijn en meniscus beschadigd.

    1e week ging eigenlijk hetzelfde als bij jou.Ook die hele opgezwollen poot. (blijkt dus niet te horen,zei arts nu tegen me).

    Hij heeft vrij lang apart gezeten van de andere 2,want teef werd loops.
    Lopen ging net als bij jou in begin vaak wel,maar bij stilstaan weer niet belasten.Leek ook wel beetje aangeleerde gewoonte.

    Maar met 5 weken liep hij al beter als Tazu met 8.
    Wel stijf met opstaan,maar waarschijnlijk had dat dus met de andere poot te maken,want nu staat hij wel makkelijk op.

    Vanaf 5 weken liep hij samen los met andere in de tuin en vanaf 6 weken kon hij gewoon helemaal los.Hij moest veel gaan bewegen voor spieropbouw.

    DA had bij 1e knie al gezegd dat de andere ook al speling had en dat bleek dus ook.
    Vorige week dinsdag met rennen zakte hij in gat en toen was het dus helemaal gebeurt.Op 3 poten. Woensdag eigen DA ,meteen even foto's gemaakt van voor of ellebogen goed waren.Want als daar ook iets mee is houd het op natuurlijk.Maar waren goed.
    Terneuzen zat vol,maar kon in Bergen op Zoom terecht,waar Radboud Kemme ook zit en die had wonder boven wonder,vrijdagochtend plek.

    Fijn ,omdat hij dan goed gezond en in conditie operatie inging.

    Deze keer alles net even sneller nog als vorige keer.Haast geen vocht ,wond ziet er goed uit.Hij voelt zich goed,tipt al beetje en soms beetje steunen.

    Doe verder niet veel extra's .Masseer het poot beetje ,ook tijdens staan ,zijn rug bij bekken,dat vind hij lekker.Verder krabt hij regelmatig al met zijn geopereerde poot aan zijn oor.
    Wel geprobeert fietsbewegingen te maken,maar dan gaat hij zich alleen maar verhouden.

    Toen hij eenmaal redelijk liep,ben ik wel vaak korte rondjes gaan maken.Zeg maar om de 2/3 uur.Maar het is pas echt goed vooruit gegaan tijdens het loslopen met de andere.

    Hoop dus dat het deze keer net zo voorspoedig gaat.

    Gr. Christa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dank je wel Christa. Succes met het herstel van de tweede knie. hopelijk verloopt dat voorspoedig. gr Eline

    BeantwoordenVerwijderen