donderdag 1 augustus 2013

Knikkende knieen....

Weer een update over Tazu, ik zou het in alle frustratie bijna vergeten :)
Vocht in de knie is onderzocht, geen bijzonderheden (wel ontstekingscellen en een beeld wat past bij slijtage, maar geen bacteriĆ«n of tumorcellen ofzo). Ik ben een week na de injectie weer teruggegaan naar de orthopeed vanwege een -voor mij-  verontrustend geluid. Een dag na mijn vorige bezoek kwam er nl. een geluid uit zijn knie... niet tijdens elke stap, maar wel vooral bij het afwikkelen van dat been. Dit geluid duurt nu al zeker 2 weken. Een soort 'knak' of 'knik' geluid. Eerst dacht ik dat het mijn broek was. Toen viel het me op dat het alleen zo was als ik met Tazu liep, maar niet met de andere honden.


Dus terug naar orthopeed. Weer onderzoek aan de knie, lopen in draf. Hij liep inderdaad nog niet beter dan voor injectie, en als het werkt dan zou het na 1 week wel effect moeten hebben. Nog een andere chirurg uit die kliniek ernaar laten kijken. Beide zeggen dat in een klein percentage honden de meniscus wel kan beschadigen na een TTA of TPLO operatie. Maar dat ze verwachten dat bij een gescheurde meniscus de hond er helemaal niet op zou lopen. Dus ze hopen toch op een blessure van de kniebanden e.d. die overbelast zijn.
Openmaken van de knie is niet eerste keuze omdat de hond wel weer zijn poot belast, in plaats van op 3 poten te lopen. Dit wordt dus gezien als verbetering en een verbeterende knie ga je niet openmaken.
Dus 3 weken pijnstilling (pas als de cortico injectie is uitgewerkt na 2 weken starten...) en dan weer terug voor controle.

En het geknak in de knie? op internet zie ik overal associaties met meniscus. Maar beide specialisten zeggen mij dat ze eigenlijk niet goed weten waar dat vandaan komt en dat het niet met pijn geassocieerd hoeft te zijn.

Gisteren eerste pijnstiller gestart; ik had wel het idee dat het iets slechter ging naarmate de injectie uitwerkte. De patiƫnt zelf werkt niet altijd mee. We blokkeren de bank omdat hij daar graag ligt. Maar hij gaat gewoon naast de blokkade liggen :)



Heb nog bedacht dat een CT scan misschien wel handig is, er stond een artikel in Onze Hond over Dierenkliniek Den Heuvel in Best. Dat leek mij een betere optie (ook al kost het 350-500 euro) om te diagnosticeren waar het vandaan komt, om te voorkomen om onnodig te knie open te maken. Maar mijn orthopeed zei dat je door de platen van de TTA operatie niet via een CT-scan de knie kan beoordelen.

Je kan trouwens wel zien dat hij weer is afgevallen in de periode dat hij weer los ging lopen. hieronder zie je nl een foto in de bench van januari, toen had hij meer spek....

to be continued...

2 opmerkingen:

  1. Waardeloos zeg. En dan te bedenken dat onze Storm vorige week alweer aan 2e knie is geholpen en dus gewoon alles op andere geopereerde poot doet.En dat is nog niet eens half jaar geleden.
    Zo heb je dus operaties die wel en niet goed gaan.Hoewel het natuurlijk niet gezegd is dat het door operatie komt.
    Sterkte er maar weer mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goed om ook goed nieuws te lezen! het hoeft inderdaad niet aan de operatie te liggen.

    BeantwoordenVerwijderen