woensdag 28 augustus 2013

Meniscus gedeeltelijk verwijderd


De operatie gisteren is goed verlopen. Ik was blij dat ze iets gevonden hadden wat zijn kreupelheid kan verklaren; scheurtjes in een gedeelte van de binnenste meniscus. De chirurg vertelde dat op het eerste gezicht het nog wel meeviel; het zag wat rafelig/geirriteerd aan het uiteinde van de meniscus. Echter toen hij met een haakje de schade controleerde; waren er meerdere scheurtjes zichtbaar. Dit gedeelte is verwijderd, de rest laten ze tegenwoordig zitten omdat het nog een functie heeft.
 
Het herstel zou veel sneller moeten gaan dan de TTA operatie, het is een kleiner gat, er is ook niet gezaagd in bot en een implantaat gezet. Dus naar huis met antibiotica (voorzorg) en pijnstilling. Over 14 dagen weer controle. In de tussentijd weer in huis achter hekjes en aangelijnd even plassen en poepen. Na een paar dagen wandelen minuten opbouwen. Ik merk dat hij het al wel gewend is deze aanpassing.

Vandaag was hij al weer in voor een piepspelletje, al liggend uiteraard. En in een onbewaakt moment van 2 minuten had hij ineens de pleister eraf. Gelukkig had ik er nog eentje, het liefst moet deze 4-5 dagen blijven zitten vanwege de wond. Toch maar weer de kap erbij pakken als ik even wegloop.

 
Hoe is deze meniscus beschadiging nu ontstaan?
Uit de verhalen van de orthopeed en de chirurg heb ik nu 2 mogelijke verklaringen onthouden.
De eerste is dat deze meniscus blessure recent is ontstaan. in 93% van de gevallen gebeurt dit niet meer na het stabiliseren met een TTA of TPLO. 7% kans dat het wel gebeurt. Zo'n operatie stabiliseert nl. het kniegewricht grotendeels, maar in een bepaalde richting is er wel enige speling die de hond meestal zelf corrigeert, maar net in zo'n moment kan er wel een blessure ontstaan bij overbelasting.
De tweede verklaring is dat er al een (lichte) irritatie/beschadiging aan de meniscus was. Tijdens de TTA is de meniscus gecontroleerd op zicht en met een haakje loszittende delen gecheckt. Hier is geen afwijking waargenomen. Natuurlijk is ook hier een kleine kans dat beschadiging niet gezien wordt. Deze tweede verklaring kan natuurlijk ook een reden zijn waarom hij nog steeds niet goed herstelde van de TTA revalidatie.
Even voor de duidelijkheid: de TTA operatie is gewoon gelukt. Maar na 6 maanden zag ik toch dat meer belasting (fietsen) meer ontzien vd poot opleverde. Dat zou eigenlijk niet moeten mogen. Als er nog steeds een sluimerende irritatie was door de meniscus, zou dit het kunnen verklaren.
Dat hoop ik natuurlijk...
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten