donderdag 13 december 2012

Revalidatie

Dag 20 na de TTA operatie (bijna 3 wkn); we zijn op weg om iets meer te gaan lopen. Gelukkig is de sneeuw weg! Vandaag voor het eerst een rondje van 12,5 minuut rustig lopen. Tijdens het lopen belast hij zijn poot, dus dat is goed. Thuis trekt hij nog steeds met zijn poot als hij stilstaat of soms ook tijdens het liggen. In de revalidatieschema's staat niet duidelijk wanneer je verder mag met uitbouwen. Dus vraag je je als eigenaar af; moet ik gewoon elke dag iets verder lopen, of moet ik vooral wachten met uitbreiden tot hij ook in huis volledig op zijn been staat? Sporters die blessures hebben gaan wel degelijk hun been belasten ook al hebben ze er last van, om juist herstel te bevorderen.


Het revalidatieschema wat ik van mijn behandeld specialist heb gehad is het volgende:
  • eerste 2 weken absolute rust, alleen poepen en plassen voor de deur
  • 2-4 weken: opbouwen tot wandeling van max 10-15 min per keer, 4-6 keer per dag
  • 4-8 weken: opbouwen tot wandeling van max 20-25 min per keer, 4-6 keer per dag
  • (8 weken controle foto om te kijken of bot dichtgegroeid is).
Ik houd me wel aan bovenstaand schema, maar gebruik tevens aanvullende zaken uit revalidatieschema van Topdog Rehabilitation Center, dat is uitgebreider en spreekt me erg aan:
  • voor bijna elke wandeling warmtepakking op knie.
  • korte aangelijnde wandelingen; hier heb ik geleerd dat het vooral langzaam tempo moet zijn zodat de poot ook echt belast wordt.
  • er worden ook massages geadviseerd; het hele lichaam om te ontspannen en bloedsomloop te bevorderen. Bij mij heten dit knuffelsessies :)
  • ze adviseren ook koudepakkingen in het begin en zelf passieve bewegingen maken met het been als de hond ligt, dat heb ik niet gedaan vanwege het feit dat Tazu erg gespannen is als ik aan zijn benen kom. Dan ga ik niets forceren wat gevaarlijk zou kunnen zijn.
  • over een week wordt het interessant met oefeningen voor balans en kracht; vooral ook belangrijk om been snel te stimuleren om overbelasting van andere been te voorkomen. Ik ga dit uiteraard wel checken met mijn behandelend arts.
  • er wordt ook geadviseerd om nu al te starten met voedingssupplementen voor arthrose, omdat dat zo wie zo al aanwezig is in een knie die blessure heeft (gehad). Nu geef ik al een aantal dingen, maar de glucosamine en omega 3 enzo ga ik even checken met de dierenarts waar Tazu altijd komt voor chiropractie, zij is tevens alternatief  werkend dierenarts.
Zoals je hierboven ziet, zijn adviezen van een rehabilitatie centrum veel uitgebreider. Zij claimen dat goede revalidatie kan voorkomen dat hond voor tweede knie operatie komt. Ik krijg elke week een email waarin staat wat de speerpunten zijn van deze revalidatieweek. Wel goed vind ik, heel klantvriendelijk. Natuurlijk is er wel een sponsor... (de voedingssupplementenfabrikanten...). Maar dit is erg prettig als eigenaar waarin je toch na zo'n operatie voor je gevoel aan je eigen lot over gelaten wordt. De orthopeed controleert voor je gevoel alleen of het been nog werkt en het bot dichtgroeit. Maar er is natuurlijk meer in een knie wat moet herstellen en opgebouwd moet worden.

Leuke tip van Topdog rehabilitation center: ik heb ook even de knie-omvang opgemeten van Tazu gisteren: van zijn geopereerde been is de omtrek 31 cm en van zijn goede rechterbeen 32 cm. Geen idee of die ene centimeter verschil weinig is of niet. Ik denk dat het weinig is, want hij ging best in goed gespierde toestand de operatie in, omdat ik eerst wekenlang heb gerevalideerd en gefietst om te kijken of het zonder operatie ging.

1 opmerking:

  1. Ik heb je verhaal gelezen omdat ik op zoek was naar informatie voor herstel na een knieoperatie. Mijn hond heeft 4 weken geleden een TPLO operatie ondergaan, en ook ik ervaar geen ondersteuning van DA wat betreft een revalidatieprogramma.
    Dus fijn dat ik wat tips heb kunnen lezen en ik hoop dat het goed gaat met TAZU.
    Groet, Anja

    BeantwoordenVerwijderen